Wat zijn de beste winkeldagen in België?

Geplaatst door: Franchising Belgium

Ondanks de mediahype rond Black Friday en Cyber Monday blijft kerstavond de favoriete shoppingdag voor de Belgen. Een cijferanalyse van PayPal…..

Kerstmis en oudejaarsavond zijn voor België belangrijker dan voor andere landen, zo blijkt uit een recente studie van Kantar Millward Brown in opdracht van PayPal. Een enquête werd gevoerd onder 11.000 consumenten uit 11 landen, waaronder België, tussen 17 oktober en 5 november.

30% van de Belgen kopen hun kerstcadeaus via hun smartphone

Uit de studie blijkt dat iets minder dan een op de vijf Belgische consumenten (15%) van plan is om tijdens de vakantieperiode van dit jaar meer te kopen.
En ondanks de groeiende populariteit van Single’s Day, Black Friday en Cyber Monday, blijft kerstavond het populairste moment waarop de Belgische consumenten op zoek gaan naar kerstcadeautjes. Bovendien koopt 30% van de Belgen hun kerstcadeaus via hun smartphone.

“Onze studie toont aan dat kerstavond de populairste winkeldag blijft voor Belgen en dat een derde van hen hun cadeaus op hun smartphone koopt”, zegt Jan-Willem Roest, General Manager PayPal Benelux en Ierland.

Franchisenemers, naar uw e-shop!

Franchisenemers kunnen onder de groeiende trend naar internetwinkelen niet langer uit. “Consumenten hebben genoeg van de drukte op straat en vertrouwen steeds meer op online winkels om hun cadeaus te vinden”, vervolgt de expert van PayPal.

Passie voor koopjes

Nog een element om te weten wanneer je met franchising werkt: 65% van de Belgische consumenten is van plan om cadeaus te kopen op kerstavond, tegenover 57% op oudejaarsavond en 61% op Black Friday. Een op de tien Belgen (10%) zegt te wachten tot het einde van het jaar om hun geschenken te kopen, terwijl een gemiddelde van 9% van de consumenten in andere landen zegt dat ze dat doen.

Online shoppen omdat het eenvoudiger is

Helaas kunnen er bij het kopen van kerstcadeaus wel wat problemen opduiken. De belangrijkste zijn overvolle straten en winkels en files (57%), bezorgdheid over het niet vinden van de gewenste cadeaus (45%), of overwerkte en onaangename handelaars in de wachtrij (45%).

Het is dan ook niet verwonderlijk dat 40% van de kopers in België hun kerstcadeaus online kopen (30% op een mobiel toestel) om de volgende redenen: om tijd te besparen (21%), lange wachtrijen, grote massa en het zoeken naar een parkeerplaats te vermijden (20%), en de mogelijkheid om het cadeau te kopen zodra ze het idee hebben (18%).

De favoriete kerstinkopen van de Belgen?

Spelletjes (27%) zijn de populairste geschenken die de Belgen voor hun naaste familie kopen, terwijl ze voor zichzelf kleding kopen (41%). Kleding (26%) en geschenkkoffers (23%) zijn andere populaire geschenken voor familie en vrienden tijdens de feestperiode.