Herstructurering bij ING: Franchising zou een piste kunnen zijn

Geplaatst door: Franchising Belgium

Van de 600 bedreigde agentschappen van ING zouden sommige echter kunnen blijven bestaan.

Franchising is één van de mogelijkheden. Het principe: de agentschappen worden door onafhankelijke beheerders – franchisenemers- rechtstreeks uitgebaat. Dergelijke mogelijkheden bestaan al bij ING. Die van Beaufays bijvoorbeeld. Maar het is vooral het geval bij Axa, waar verschillende agentschappen onafhankelijke partners –franchisenemers- zijn.

Dit is het geval van het agentschap Tilff in de regio Luik. Zijn manager, Daniel Pirard, werkt sinds 30 jaar in de sector met 18 voor zijn rekening. Voor hem is het duidelijk: als de banken willen werken met franchisenemers, is het vooral een kwestie van kosten. Het personeel, bijvoorbeeld, heeft meestal minder gunstige voorwaarden dan bij een conventionele eigen agentschap: “Er is een verschil tussen de nog steeds relatief hoge vergoeding die de bank in staat zijn om te geven en de onafhankelijke agentschappen.

De onafhankelijke franchisenemer heeft het voordeel van de merkbekendheid, hij krijgt een opleiding en wordt ondersteunt op het vlak van informatica en marketing. Maar hij heeft geen vast salaris, hij krijgt een commissie die varieert met omzet en winstgevendheid. Voor klanten is het goed om te weten dat ze dezelfde diensten en dezelfde bescherming krijgen in een franchise agentschap dan in een conventioneel agentschap.