Zijn de Albert Heijn en Delhaize franchisewinkels in gevaar door de fusie?

Geplaatst door: Franchising Belgium

In het kader van de geplande fusie tussen Ahold en Delhaize vraagt de Belgische mededingingsautoriteit dat beiden winkels verkopen. Bij Ahold zou het om acht winkels gaan. Bij Delhaize gaat het om ‘een klein aantal’ AD Delhaize franchisewinkels.

In een voorlopige conclusie ziet de mededingingsautoriteit competitiviteitsbezwaren in een aantal regio’s in Vlaanderen. Delhaize en Ahold zouden er samen te sterk aanwezig zijn. Dus zouden er winkels moeten verkocht worden, aldus het ontwerpakkoord van de mededinging.
De twee bedrijven hebben zelf een voorstel gedaan om te beantwoorden aan de bezwaren van de concurrentie-autoriteit. Die wil dat de keuze voor de klant niet wordt beperkt.

Albert Heijn
Bij Albert Heijn worden acht winkels afgestoten. Volgens de vakbonden gaat het om de winkels Antwerpen-Kiel, Antwerpen-Groenplaats, Oudenaarde, Lokeren, Leuven, Boortmeerbeek, Turnhout en Gent-Overpoort. In tegenstelling meet de Delhaizewinkels zouden deze filialen geen winkels zijn die uitgebaat worden door zelfstandige franchisenemers, maar wel in eigen beheer en goed voor 400 banen. De liberale vakbond hoopt dat de werknemers aan de slag kunnen bij nieuw te openen Albert Heijn-winkels.

Ahold-woordvoerder Tim van der Zanden wil zich nog niet uitspreken over het aantal winkels. ‘Het gaat om een voorlopig ontwerp, in maart volgt een definitief besluit’, bevestigt de Ahold-zegsman. Vandaag telt Albert Heijn 38 winkels, waaronder een 5-tal uitgebaat door franchisenemers, die open zijn in Vlaanderen.