Spar Colruyt Group investeert samen met franchisenemers en klanten in automatische externe defibrillatoren

Geplaatst door: Franchising Belgium

Van 5 maart tot 1 april zullen de franchisewinkels van Spar in Gembloux, Aalter, Denderwindeke en Wijgmaal een beroep doen op de vrijgevigheid van hun klanten door middel van een aandelenfinanciering om een deel van het geld dat nodig is voor de aankoop van een Automatische Externe Defibrillator (AED) voor hun winkel op te halen.

De AED’s worden buiten de winkel geïnstalleerd en zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar voor alle buurtbewoners. Na het pilootproject in deze vier franchisewinkels zal de regeling uiteindelijk worden uitgebreid naar andere winkels van het netwerk van de Spar Colruyt Groep in België.

Verzamelactie om een levensreddende defibrillator aan te schaffen

Elk jaar krijgen in België ongeveer 9.000 mensen een hartstilstand, waarvan 17-30% op een openbare plaats (Federaal Expertisecentrum voor de Gezondheidszorg, 2017). Het gebruik van een AED door mensen die toevallig in de buurt zijn, verhoogt de overlevingskansen van het slachtoffer. Om deze reden investeren vier Spar franchisewinkels elk in een AED die permanent voor iedereen beschikbaar zal zijn.

De Spar-franchisenemer financiert de helft van de aankoopprijs van het apparaat. Voor de andere helft vertrouwt Spar op de steun van haar klanten. De Spar-franchisewinkels in Gembloux, Aalter, Denderwindeke en Wijgmaal organiseren van donderdag 5 maart tot en met woensdag 1 april een inzamelactie. In april worden in deze vier gemeenten automatische externe defibrillatoren geïnstalleerd. Na evaluatie van het proefproject kan de actie worden uitgebreid naar andere Spar-franchisewinkels in België.

Participatiefinanciering door middel van micro-donaties

Franchisenemers die het goede voorbeeld geven

Guido Soret, Sales Director van Spar Colruyt Group Belgium: “Deze actie werd geïnspireerd door Spar Ireland, waar een gelijkaardig initiatief een groot succes was. Spar is een echte lokale supermarkt. Elke zelfstandige ondernemer streeft er op zijn of haar eigen manier naar om een sterk anker te zijn in zijn of haar gemeente, een ontmoetingsplaats in de buurt. We zijn ervan overtuigd dat we onze klanten kunnen aanmoedigen om deel te nemen aan deze gezamenlijke inspanning in een initiatief waar alle bewoners baat bij hebben. Bovendien maakt de zelfstandige ondernemer, door de helft van de aankoopprijs van de defibrillator zelf te financieren, een gebaar voor zijn klanten. »

Kris Borloo, de franchisenemer van de Spar-winkel in Denderwindeke, was erg enthousiast over de deelname van zijn winkel aan het proefproject. “Onze lokale supermarkt ondersteunt verschillende lokale initiatieven. Iedereen kan een hartstilstand krijgen. Door samen met onze klanten te investeren in een Automatische Externe Defibrillator kunnen we levens redden in onze omgeving. Ik betaal graag de helft van de aankoopprijs. Daarnaast zal het Ninove Rode Kruis de actie presenteren en uitleggen hoe de defibrillator werkt op de parkeerplaats van onze winkel. Op die manier weten we hoe we moeten reageren als de situatie zich voordoet. »

Voor meer informatie om franchisenemer te worden van Spar, klik hier.