Nederlandse keten Brownies & downieS opent weldra eerste franchiserestaurant in België

Geplaatst door: Franchising Belgium

De Nederlandse restaurantketen Brownies & downieS komt naar ons land. In deze koffie- en lunchbar worden mensen met het syndroom van Down ingezet als afwasser, opdiener of kassier, omdat ze het niet altijd makkelijk hebben om werk te vinden op de reguliere arbeidsmarkt.

Het franchiseconcept werd in 2010 opgericht bij onze noorderburen in Veghel in de provincie Brabant door Thijs Swinkels et Teun Horck

Momenteel zijn er zo’n 24 franchisevestigingen verspreid over heel Nederland. In elk filiaal werken 15 à 20 mensen met een beperking, al dan niet deeltijds. Ze doen alle gewone taken die de rest van de werknemers ook doen: afwassen, bedienen of afrekenen aan de kassa. Het overige personeel begeleidt de werknemers met het syndroom van Down, en heeft ofwel ervaring in de horeca- of de zorgsector.
Het eerste Belgische Brownies&Downies franchise restaurant zal in november openen in Turnhout, onder de leiding van franchisenemer Olinte Ligtvoet die al enkele jaren ervaring heeft om samen te werken met personeel die het Down Syndrome (trisomie 21) hebben.