Minister Kris Peeters engageert zich voor evenwichtige franchisecontracten

Geplaatst door: Franchising Belgium

Buurtsuper.be ontmoette Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters. Onder de slogan “Wordt franchise het bedrijfsmodel van de toekomst? U heeft de sleutels in handen!” bezorgde een Buurtsuper.be delegatie aan de Minister een pamflet met speelgoedhandboeien én sleutels.

Bedoeling van deze actie is om de Minister enerzijds te sensibiliseren over het belang en groeipotentieel van franchise, maar anderzijds ook over de bedreigingen. De Minister engageerde zich na afloop van het gesprek voor evenwichtige franchisecontracten en zal franchisegevers uitnodigen voor gesprek.

Franchise brengt het beste van twee werelden samen: de inkoopmacht en het sterk imago van de franchisegever en de kleinschalige flexibiliteit van de lokale franchisenemer. Maar Buurtsuper.be dringt er bij de overheid op aan om ervoor te zorgen dat franchisenemers, na het einde van de samenwerking, hun vrijheid herwinnen om als zelfstandig ondernemer te kunnen exploiteren waar en met wie ze dat willen. Buurtsuper.be stelt vast dat soms,franchisecontracten een niet-concurrentiebeding bevatten die zelfs een uitwerking hebben na de duurtijd van het contract. Voor Buurtsuper.be is het duidelijk dat in die omstandigheden zo’n niet concurrentiebeding van rechtswege nietig moet worden verklaard. Minister Peeters bevestigde dat “Franchisenemers heel wat groeipotentieel en een mooie toekomst hebben. Maar dan is het wel nodig dat zij evenwichtige contracten kunnen afsluiten met de franchisegevers. Als Minister van Consumentenzaken heb ik niet enkel aandacht voor de consument, maar ook voor de B2B-relaties waar kleine ondernemers soms moeten opboksen tegen grote ondernemingen en moeilijke franchisecontracten. Dat kan beter. Na dit gesprek met Buurtsuper, zal ik nu de franchisegevers uitnodigen voor een onderhoud.” Buurtsuper.be zal ook de franchisegevers zelf contacteren om gesprekken over deze problematiek te starten.

Source : buurtsuper.be