McDonald’s kondigt het vertrek aan van zijn CEO Don Thompson

Geplaatst door: Franchising Belgium

Na alweer tegenvallende resultaten heeft fastfoodketen McDonald’s zijn CEO Don Thompson aan de kant geschoven. Hij wordt opgevolgd door marketingdirecteur Steve Easterbrook.

Steve Easterbrook was tot op heden Senior Executive Vice President en Chief Brand Officer. Hij is ook CEO geweest van McDonald’s Europe.

7% minder omzet, 21% minder winst

Na een ook al weinig opbeurend derde kwartaal maakte ’s werelds grootste fastfoodketen – 36.000 vestigingen wereldwijd – bekend dat de omzet in het vierde kwartaal was teruggelopen met 7% en de winst met ruim een vijfde (-21%). Over heel 2014 realiseerde de groep een omzet van 27,4 miljard dollar, ook al een daling (-2%).

 “Afscheid nemen van de McFamily valt me zwaar, maar voor alles is een tijd en reden”, zegt de 51-jarige Thompson, die in 1990 als elektrotechnicus bij McDonald’s begon en sinds 2012 aan het hoofd stond van het concern.

Foute strategie?

Met de wissel aan de top krijgt Don Thompson de rekening gepresenteerd voor het al jaren teruglopende aantal klanten. Vooral op zijn Amerikaanse thuismarkt verliest McDonald’s terrein aan concurrenten als Chipotle, Five Guys en Shake Shack. Die bieden niet alleen meer keuze en versere producten, maar genieten bij de consument ook een gezonder imago.

 Daarom kwam Thompson met het idee om klanten hun eigen menu en hamburgers te laten samenstellen – onder meer het nieuwe concept ‘The Corner’ in het Australische Sydney is daar een verregaand voorbeeld van – en wilde hij ook goedkopere producten. Het leidde echter niet tot de verhoopte kentering.

 Thompson wordt opgevolgd door de Brit Steve Easterbrook, momenteel marketingdirecteur bij McDonald’s. Easterbrook begon in 1993 bij de fastfoodketen en leidde eerder al de Europese tak. In 2011 vertrok hij om CEO te worden van PizzaExpress en later Wagamama, om in 2013 terug te keren. Hem wacht nu de moeilijke taak om Mc Donald’s opnieuw met groei te laten aanknopen.

Bron: Retaildetail