Louis delhaize verkoopt Franse tak aan Carrefour

Geplaatst door: Franchising Belgium

De Belgische supermarktgroep Louis delhaize heeft na zijn Roemeense nu ook zijn 175 Franse winkels verkocht aan Carrefour.

Goeie deal voor Carrefour

De overeenkomst betreft 60 Cora-hypermarkten en 115 supermarkten van het enseigne Match in Frankrijk. Samen zetten ze 5,2 miljard euro om: zo zorgen de 24.000 werknemers voor ruim 2/3de van de groepsomzet van Louis delhaize. Carrefour neemt ook het vastgoed van 55 hypermarkten en 77 supermarkten over. De Franse nummer twee betaalt 1,05 miljard euro voor de overname.

Voor Carrefour is het naar eigen zeggen een heel interessante deal, omdat er een “heel sterke geografische complementariteit” is: Cora en Match staan vooral sterk in de noordelijke regio’s dichter bij de Belgische grens, waar Carrefour “relatief zwak staat”.

Synergievoordelen

Carrefour hoopt dat de fusie jaarlijks 110 miljoen euro aan synergievoordelen gaat opleveren. De helft daarvan zou moeten komen doordat omnichannelkosten geoptimaliseerd zouden kunnen worden, de andere helft dankzij een betere verdeling van distributie- en marketingkosten.

De Franse mededingingsautoriteiten moeten nog wel hun goedkeuring geven aan de overname. Komt die er, hopen de twee betrokken retailers de overname tegen komende zomer af te ronden.

Hoe moet het nu verder met Louis delhaize?

De toekomst van de groep Louis delhaize in België is onbekend.

De groep Louis delhaize is rechtstreeks actief in België onder verschillende formules: Cora, Deli, louis delhaize en Match, waarvan de verkooppunten Deli en Louis delhaize zich momenteel nog verder willen uitbreiden via Franchising.

Voor meer informatie om franchisenemer te worden van een Belgische vestiging, klik hier.