Interview met Thierry Dumonceau, Managing Director van de franchiseketen Mister Minit

Geplaatst door: Franchising Belgium

Wie kent de Mister Minits niet waar je een hak, een zool laat repareren of waar je een sleutel laat bijmaken? Maar kent u Mister Minit als franchisenetwerk?

Franchising Belgium ontmoette Thierry Dumonceau, gedelegeerd bestuurder van Minit Benelux NV, in zijn kantoor in Erembodegem. Een unieke kans om meer te weten te komen over dit franchiseconcept.

Een beetje geschiedenis

Het is interessant om even terug te blikken op de beginjaren van Mister Minit. Het begon heel eenvoudig met een kleine schoenmakerij en groeide zestig jaar later uit tot een groot franchisenetwerk van meer dan 1000 verkooppunten in 15 landen.

Mister Minit, marktleider in zijn sector, is uitgegroeid tot de “multinational” van het repareren van schoenen en bijmaken van sleutels, wat de kernactiviteit uitmaakt. Mister Minit biedt ook andere diensten, zoals het repareren van smartphones, graveren, en dit voor miljoenen klanten.

In 1957 vestigde Minit zich in Brussel nadat de echtgenote van een Amerikaanse expat, Donald Hillsdon, haar beklag deed over de Brusselse kasseien die haar schoenen vernielden. In die tijd was er geen schoenmaker met een “minit service”.

Een kleine winkel, gelegen onder een roltrap van de voormalige Bon Marché-winkel aan de Nieuwstraat in Brussel, markeerde het begin van het enseigne Mister Minit, dat zich vervolgens zeer snel ontwikkelde onder leiding van Donald Hillsdon.

Deze verkocht het merk in 1997 aan de Zwitserse bank UBS, die het vervolgens verkocht aan de investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. CVC heeft de onderneming vervolgens in 2005 verkocht en de aandelen van de groep zijn nu in handen van de heer Howard Dyer.

De activiteiten van de divisie Azië/Pacific van de groep werden in 2006 verkocht aan Union Capital en de hoofdaandeelhouder behield de activiteit uitsluitend op het Europese vasteland.

Mister Minit produceert in zijn fabriek in Erembodegem alle leer-, rubber- en nylonproducten voor alle verkooppunten van het Minit-netwerk wereldwijd, en garandeert zo de kwaliteit van de in de winkels verkochte producten.

Mister Minit positioneert zich in zijn sector eerder op een premiumniveau, dankzij de producten van hogere kwaliteit, maar tegen iets hogere prijzen dan in concurrerende bedrijven.

Belgisch netwerk van Mister Minit

Vandaag de dag omvat het netwerk van Mister Minit in de Benelux 93 verkooppunten, waaronder 28 franchiseverkooppunten in België.

In 2017 lanceerde Mister Minit een nieuw, moderner winkelconcept. Tot op heden zijn er 6 winkels in het netwerk die dit nieuwe concept voorstellen: La Louvière in Henegouwen, Zemst in Vlaams-Brabant, Auvelais in de provincie Namen (twee maanden geleden geopend) evenals Cactus Howald, La belle Etoile en Bettembourg in het zuiden van het Groothertogdom Luxemburg.

De volledige renovatie van het netwerk zal in een tienjarige cyclus plaatsvinden. De Mister Minit verkooppunten zijn gevestigd in voetgangerspassages in stadscentra en in 18 winkelcentra,  gevestigd in AA-panden. De groep onderhandelt zelf over de commerciële huur van eigen winkels, maar ook van franchisewinkels.

Bijstand aan franchisenemers

Op operationeel niveau ondersteunt een franchising advisor de franchiseverkooppunten in het netwerk.

Mister Minit voert een beleid waarin het uitgebreide en voortdurende opleiding aanbiedt om het algemene niveau van het merk en van elk personeelslid te verhogen.

Dit beleid beantwoordt aan de verwachtingen van een steeds veeleisender cliënteel, maar ook aan de motivatie van de franchisenemers en de werkzekerheid.

De gemiddelde jaaromzet van een Mister Minit franchisewinkel ligt rond de € 150.000.

Meneer Minit, lid van de Belgische Franchisefederatie

Het franchisemerk Mistre Minit is al vele jaren effectief lid van de Belgische Franchisefederatie en volgt als zodanig de Europese Code of Ethics en streeft naar een evenwichtige relatie tussen franchisegever en franchisenemer in een win-win-spirit.