Het franchisenetwerk Delitraiteur rolt horecaconcept Eat & Go uit

Geplaatst door: Franchising Belgium

Na het succes van de eerste twee vestigingen in Gembloux en Luik heeft het franchisenetwerk Delitraiteur zopas zijn nieuwe horecaconcept Eat & Go geïntroduceerd in Brussel. De groep ziet ruimte voor 20 tot 25 vestigingen en heeft ook Vlaanderen op de radar.

‘Klein broertje’ met groot groeipotentieel

Het franchisenetwerk Delitraiteur, filiaal van de groep Louis Delhaize (o.a. Cora en Match), heeft zopas in Elsene zijn eerste Brusselse Eat & Go geopend: een warm horecaconcept, waar klanten verse voeding en bereide meeneemschotels kunnen kopen maar ook ter plekke kunnen eten (30 plaatsen). Anders dan de eerder geopende vestigingen is het de eerste zaak die niet aan een treinstation verbonden is.

Met Eat & Go hoopt topman Alexandre Terlinden de oplossing gevonden te hebben voor een probleem waar zijn groep al langer mee kampt: door de enorme groei van het aantal buurt- franchisewinkels van Delhaize (Proxy) en Carrefour (Express) blijkt het bijzonder moeilijk om nog potentieel interessante vestigingsplaatsen te vinden. Een nieuw ‘enseigne’ in een veelbelovende niche (die van de snelle buitenhuisrestauratie in het betere middensegment) moet daar een mouw aan passen.

“We hebben de succesfactoren van onze [Delitraiteur-]winkels genomen en die meer opgeschoven richting traiteurdienst en horeca”, zegt Terlinden. Biedt een doorsnee Delitraiteur 4000 productreferenties aan, dan zijn dat er bij Eat & Go maar 900, waarvan 200 bereide gerechten. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de oppervlakte (gemiddeld 500 m² voor een Delitraiteur, maar maximaal 140 m² voor een Eat & Go) en uiteraard ook voor de investering: 300.000 à 350.000 euro voor het ‘kleine broertje’ tegenover 450.000 euro voor een Delitraiteur franchisewinkel.

Terlinden mikt naar eigen zeggen op een omzet van 20 à 25 miljoen euro binnen vijf jaar en ziet in ons land ruimte voor 25 Eat & Go’s. Eind november krijgt Brugge de Vlaamse primeur, volgend jaar komt er een tweede in het stadscentrum van Luik. “In Brussel zie ik potentieel voor drie of vier restaurants plus alle grote stations”, zegt de topman in La Libre. “Ik zie er twee in Luik plus één in het station. We kijken ook naar Namen, maar dat zal het zowat zijn voor Wallonië. We mikken voorts op de grotere Vlaamse steden zoals Gent, Antwerpen, Leuven en Mechelen.” Voor de vestigingen in treinstations gaat de groep in zee met SSP, een specialist in horecaconcepten voor luchthavens en treinstations. Voor de overige zaken wordt gewerkt via franchising.

Ook expansieplannen met Delitraiteur

Inclusief de reeds operationele Eat & Go-vestigingen zou Delitraiteur dit jaar afklokken op een omzet van circa 75 miljoen euro. “Als we de 20 à 25 Eat & Go’s meetellen, dan raam ik het omzetpotentieel van Delitraiteur op zo’n 220 miljoen euro”, zegt Terlinden in zakenkrant L’Echo. “Mijn doel: kunnen terugvallen op een winkelpark van 80 à 85 vestigingen.”

Dat betekent dat de groep dus ook het aantal Delitraiteurs wil optrekken. Daarvan zijn er vandaag 35. Volgend jaar komt er al zeker een nieuwe vestiging bij in Woluwe en nog een in Luik. Terlinden kijkt toch vooral naar Vlaanderen, waar de groep naar eigen zeggen ondervertegenwoordigd is: “We voorzien te starten binnen de E19-driehoek Antwerpen-Mechelen-Leuven en hebben ook al concrete projecten in Gent en Boortmeerbeek.”

Voor meer informatie over het franchiseconcept van Delitraiteur, klik hier.


Bron : Retail Detail