Het Franchise netwerk Balls & Glory en de corona impact

Geplaatst door: Franchising Belgium

Om in de storm nog je nek uit te steken, moet je ballen hebben.

Corona doet franchisegever Wim Ballieu (37) niet in een hoekje kruipen. De Gentse kok houdt de kosten scherp onder controle in zijn ‘Balls & Glory’, maar schakelt toch een versnelling hoger met bijkomende afhaalpunten in Brugge en Aalst. Met een nieuwe website is het binnenkort mogelijk om in het hele land gehaktballen te laten leveren. Goed eten voor weinig geld zal door Corona nog belangrijker worden.

Het franchise-netwerk Balls & Glory van kok Wim Ballieu kan de corona-impact wel inschatten. In juli was de omzet in Brussel 70 procent lager dan vorig jaar. De kiosk aan de Expo is door gebrek aan evenementen volledig dicht. Leuven & Gent deden min 20 procent, Antwerpen scoorde – verrassend – 5 procent beter dan vorig jaar en in Sint-Niklaas en Mechelen bleef het ongeveer gelijk.

Het sterke netwerk van franchisenemers zorgt ervoor dat iedereen zijn stad door & door kent. We hebben onze volumes onder controle & sterk gereduceerd aan variabele kostenzijde.  Met ook dank aan de steunmaatregelen natuurlijk: er is de technische werkloosheid en ook de BTW-verlaging helpt, aangezien er tijdens de zomer veel cocktails en limonades verkocht worden.

Veel restaurants zetten door corona noodgedwongen in op afhaalkeuken. Het afhalen van onze gerechten zit in de lift en heel straf: een kwart van wie afhaalt, zijn nieuwe klanten. Normaal is dat hoogstens 5 procent en zelfs dat is al een goed cijfer.

Omnichannel, of verkoop via verschillende kanalen zit in de lift & is niet meer te stoppen, maar het is gevaarlijk om afhaalkeuken als ‘heilige graal’ te beschouwen. Voor Corona besloeg de afhaalkeuken de helft van de omzet. Dit aandeel wordt scherp in het oog gehouden omdat het niet de bedoeling is om dat aandeel veel meer te laten stijgen. Want het kannibaliseert natuurlijk het restaurant. Een deel van de klanten die anders zouden gaan eten, bestellen online en blijven thuis. Ons franchiseconcept hebben we daaraan aangepast, maar veel zaken in een restaurant – fijne muziek, een leuke gastvrouw, een warme sfeer en veel gastronomische gerechten – passen niet in een doosje. En de markt wordt steeds groter want ook veel slagers, traiteurs en supermarkten gaan voluit voor dat verhaal.

Binnenkort is het ook mogelijk om vanuit het hele land gerechten van ‘Balls & Glory’ te bestellen en thuis te leveren. Tijdens de lockdown deed franchisegever Wim een proefproject om zelf balletjes te leveren, maar zelfs op een topdag kon hij met een busje maar 18 adressen doen. Dat is te weinig. Daarom stoppen we onze gerechten nu in speciale dozen waarin ze 36 uur koel blijven aan 4 graden en zo kunnen we zo’n box wel met een koerier laten bezorgen. Onze ambitie is te zorgen dat elke Belg op kerstavond onze met veenbessen gevulde kalkoenbal en een tiramisu-met-choco-bal kan eten.

Er komen binnen dit en een paar maanden vestigingen bij in Brugge en Aalst waar klanten kunnen afhalen of bestellen met thuislevering. Hasselt staat ook op het lijstje. We gaan vandaag niet bang in een hoekje kruipen en we zijn als groep overtuigd dat het na corona zal lonen als we ons franchisenetwerk sterk invullen. Dat er een economische crisis aankomt, daar twijfelt niemand aan. Bij ons kan je voor minder dan 15 euro balletjes eten met een slaatje en een drankje. Lekker, gezond & lokaal eten aan scherpe prijzen zal na corona voor veel mensen nog belangrijker worden.

Voor meer informatie om franchisenemer te worden bij Balls & Glory, klik hier.