Gesprek met Valérie Bovy, franchisenemer van McDonald’s

Geplaatst door: Franchising Belgium

Franchising-Belgium.be heeft Valérie Bovy (35) ,enkele dagen voor de opening van haar tweede restaurant in Groot-Bijgaarden, ontmoet in haar restaurant in de wijk Bascule in Ukkel.

Valérie Bovy is niet alleen de enigste vrouwelijke franchisenemer van het McDonalds netwerk in België, maar ook een multifranchisenemer en “franchisenemer van de tweede generatie”. Haar schoonvader is inderdaad ook een multifranchisenemer van de McDonald’s aan de beurs en van de McDonald’s in de Nieuwstraat in Brussel.

Er zijn nog enkel twee andere franchisenemers van de ’tweede generatie’ in het netwerk: Xavier Vaesen (39) die de 69ste McDonald’s in België in oktober 2014 opende in Waremme en Mark De Herdt, franchisenemer van twee McDonald’s restaurants in Brugge (Steenstraat en Maalse Steenweg) en van de McDonald’s in Maldegem.

 

Multifranchisenemer want op het einde van de maand maart heeft Valérie Bovy inderdaad de eerste nieuwe McDonald’s van 2015 in Groot-Bijgaarden (Vlaams-Brabant) geopend. Een restaurant met 140 zitplaatsen en een terras met 48 plaatsen, zonder de drive-in te vergeten. Het nieuwe restaurant stelt 40 personen te werk.

In het restaurant in de wijk Bascule, waarvan ze de directie heeft sinds 1 februari 2014 met een ploeg van 40 medewerkers, zijn er ook 140 zitplaatsen.

 

Franchising-Belgium.be : Wat was je professioneel parcours voor je de eerste vrouwelijk franchisenemer van McDonald’s in België werd?

 

Ik heb een commerciële opleiding gehad met een specialisatie in internationale marketig en buitenlandse handel. Mijn eerste professionele ervaring was in de Franse groep Sodexo waarin ik drie jaar in de aankoopafdeling “food en non food” zat, waar ik onder andere betrokken was bij het negociëren van contracten.

 

Daarna heb ik 5 jaar in de belgische constructiegroep Besix gezeten in de Erp (boekhouding, aankoop, levering, productie), een heel interessante ervaring dat een perfecte inrtoductie was om mijn eerste stapjes bij de McDonald’s groep ,als teamgenoot van verschillende franchisenemers, te zetten.

 

Na een opleiding van 13 maanden, heb ik examens afgelgd in het McDonald’s centrum in Parijs om de 4 laatste fases van mijn opleiding goed te laten keuren. Ik heb vervolgens de kans gekregen om als verantwoordelijke te werken in verschillende restaurants van de formule vooraleer ik vorig jaar de directie nam van de McDonald’s in Ukkel als franchisenemer.

 

Franchising-Belgium.be : McDonald’s is de wereldleader van de fast-food, hoe zijn de relaties tussen franchisegever en franchisenemer?

 

Mijn relaties met mijn franchisegever zijn uistekend en ik werk in samenwerking met de belische zetel. Elk restaurant is gevolgd door een business consultant die ons bijstaat (de formule heeft 5 consultants op de belgische markt die de restaurants van het netwerk bijstaan) en we zijn ook bijgestaan door het departement van human resources, bijvoorbeeld voor het recruteren van kandidaten voor het personeel, zoals dt het geval was voor het restaurant in Groot-Bijgaarden.

 

Elk jaar moeten ook alle franchisenemers voor een marketingplan en een communicatieplan stemmen. Ook hebben de franchisenemers een vereniging die de uitwisselingen en discuties bevordert over alle problemen die we zouden kunnen tegenkomen.

 

Ook hebben we verschillende vergaderingen met alle franchisenemers en de directie van McDonald’s België, en een keer om de twee jaar is er een Worldwide Convention met alle franchisenemers van McDonald’s van de wereld.

 

Franchising-Belgium.be : Wat zijn volgens u de kwaliteiten van een goede franchisenemer?

 

Allereerst een ondernemers karakter vooral van een locale ondernemer die in contact is met zijn omgeving, een menselijk karakter en zijn restaurant beheren als een ‘moeder’. Een goede opleiding helpt met het dagelijkse beheer ban het bedrijf. Het is duidelijk dat je niet in de franchisewereld kan starten zonder opleiding en strategie zoals voor eender welk ander bedrijf.

Je moet ook heel beshikbaar zijn met een werkrooster dat niet altijd even gemakkelijk is voor een vrouw die ook moeder is, je moet dus georganiseerd zijn en een team hebben waarop je kan rekenen. Ons restaurant in Ukkel opent al om 8u en donderdag, vrijdag en zaterdag zijn we open tot 3u ’s morgends.

 

McDonald’s zal binnenkort een 2de vrouwelijke franchisenemer hebben, een kandidate is momenteel in opleiding.

 

Franchising-Belgium.be : Je projecten voor de toekomst?

 

Op dit moment zijn mijn dagen volgeboekt met het beheer van het restaurant in Ukkel en de laatste bereidingen voor de opening van het nieuwe restaurant in Groot-Bijgaarden. Een nieuwe challenge dat ik blij ben te trotseren.