Fusie Ahold en Delhaize formeel afgerond

Geplaatst door: Franchising Belgium

Delhaize en Ahold, moederbedrijf van Albert Heijn, hebben hun fusie zoals aangekondigd zaterdag afgerond. Dat hebben beide supermarktbedrijven bekendgemaakt.
De ceo van Delhaize, Frans Muller, en de ceo van Ahold, Dick De Boer, hebben zaterdag de fusieovereenkomst ondertekend. Om middernacht werd de fusie van kracht.

De Belgische en Nederlandse supermarktbedrijven namen vrijdag de laatste horde voor hun huwelijk, door de goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder FTC.
Vanaf maandag noteert het aandeel op de beurs als (Koninklijke) Ahold Delhaize. De ticker AH wordt vervangen door AD. Aandeelhouders van Delhaize zien hun aandeel verdwijnen en krijgen in de plaats per aandeel automatisch 4,75 aandelen Ahold Delhaize.

België
Met Delhaize, opgericht in 1867, verliest België een van zijn belangrijke familiale bedrijven. De hoofdzetel en toekomst van Delhaize ligt voortaan in Zaandam, een stadje ten noorden van Amsterdam.

Delhaize haalde afgelopen jaar een omzet van 24,4 miljard euro tegenover 38 miljard voor Ahold. Bij de fusie worden er in België 13 winkels afgestoten, in de VS 86. Zolang die 13 winkels nog tot de groep behoren, staat de Belgische mededingingsautoriteit niet toe dat Ahold en Delhaize in België samenwerken.

Top
De megafusie tussen Albert Heijn-eigenaar Ahold en Delhaize werd eind juni vorig jaar aangekondigd. Door de samensmelting ontstaat een bedrijf met ruim 6.500 winkels in Europa en de Verenigde Staten, waar circa 375.000 medewerkers meer dan 50 miljoen klanten bedienen.
De baas van Ahold, Dick Boer, blijft ceo van de nieuwe combinatie. De Nederlander Frans Muller, die ceo was van Delhaize, wordt de nummer twee.