Franchisers sturen dagvaarding naar Ahold

Geplaatst door: Franchising Belgium

De Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers heeft eind vorige maand een dagvaarding gezonden naar Ahold. Dat laat directeur Ton Croiset van Uchelen weten aan Quote.

De franchisevereniging van Albert Heijn besloot begin november al unaniem om het moederconcern voor de rechter te slepen. Ze eisen meer dan tweehonderd miljoen euro, zo blijkt uit een update van Ahold zelf.

De franchisenemers van Albert Heijn weigerden eerder al vijftien procent te betalen van de goederenfactuur van week 51 in 2013, de beste omzetweek van het jaar. Daarmee wilden de ondernemers Albert Heijn tot een andere houding dwingen. “We wilden niet dagvaarden, maar in de gesprekken kwamen we niet verder, dus op een bepaald moment moet je wel”, laat Croiset van Uchelen nu weten.

De franchisers stellen benadeeld te zijn door het retailconcern, omdat bulkkortingen van grote leveranciers niet volgens afspraak zouden zijn doorberekend. Veel van die verkopen zouden namelijk weggeboekt worden via de webwinkel. Daarnaast zou Albert Heijn zijn ondernemers laten betalen voor het aanhouden van voorraden, terwijl de retailer daar helemaal geen kosten voor maakt.

Wanneer de civiele zaak start kan Croiset van Uchelen niet zeggen. “Het is geen kort geding, dit soort zaken duren altijd wel even.” De franchisevereniging blijft volgens hem met Ahold in gesprek.

Bron : Quote