Franchiseketen Lunch Garden winstgevend in 2017

Geplaatst door: Franchising Belgium

In de serie artikels “Afspraak met een CEO” van de krant Le Soir, kreeg na een eerder interview met de CEO van de franchiseformule Delitraiteur nu ook Annick Van Overstraeten, CEO van de franchiseformule Lunch Garden, deze week de eer.

 
Annick Van Overstraeten
Ondertussen is het reeds 15 jaar geleden dat Annick Van Overstraeten, gediplomeerd aan de KUL, het roer overnam van de franchiseformule in self-service restauratie. Eerder stond ze aan het hoofd van Quick en werkte ze bij Leonidas, Mayerline, Dujardin en Philips. De horecasector heeft geen geheimen meer voor haar.
 

Wie kocht Lunch Garden?
Dit gesprek verliep amper een week na de afronding van de overname van de franchiseketenLunch Garden door het Britse investeringsfonds Bregal Freshstream tijdens het consortium geleid door de vorige hoofdaandeelhouder, H2 Equity Partners.
 
Het gaat om een eerste transactie sinds de lancering van het eerste fonds ter waarde van 600 miljoen € van Bregal Freshstream na hun lancering afgelopen september (zie eerdere nieuwberichten).
 

Lunch Garden: Haar netwerk, haar uitbreiding, haar resultaten
Lunch Garden, dat vandaag een netwerk van 72 restaurants heeft verspreid over het land, waaronder 25 in franchise, zou volgens Annick Van Overstraeten de mogelijkheid hebben zich de komende 5 jaar te ontwikkelen met de opening van een twintigtal nieuwe restaurants. Ongeveer 80% van de restaurants werden gerenoveerd tijdens de afgelopen 5 jaren voor een budget van 50 miljoen €.
 
Deze uitbreiding zou vooral in Vlaanderen plaatsvinden waar de franchiseformule minder vertegenwoordigd is en waar het grof van de ontwikkeling zou moeten plaatsvinden (Kempen, Gent), zonder Wallonië links te laten liggen, de basismarkt in de steden Charleroi, Luik en namen, waar er nog potentieel bestaat.
 
De opening van een eerste Lunch Garden in een hospitaal, een door de CEO gewenste diversificatie, zou nog kunnen aangekondigd worden dit jaar, maar de complexiteit van de aanbestedingen maakt de ontwikkeling in deze sector niet eenvoudig.
 
In een moeilijke economische context zou 2015 een zakencijfer opleveren van 140 miljoen € met een ebitda (cash flow van exploitatie) nabij de 15 miljoen €. Volgens Van Overstraeten zou een nettowinst in 2017 weergegeven worden.
 
Lunch Garden 2.0
Een eerste Lunch Garden van de nieuwe generatie werd onlangs geopend in Kuringen (Hasselt) op een site van Redevco, met een nieuw decor gerealiseerd in samenwerking met specialist Schevenels-interiors. In dit gerenoveerde restaurant van 1.200 m² vinden we een ruimte gewijd aan koffie, een fruitbar, een ruimte met verrines (mousses enz.) en een ruimte waar de klant zich vlees en voorgesneden gebraad kan bedienen.
 
Lunch Garden en Quick?
Het is nog te vroeg om te stellen of Lunch Garden geïnteresseerd is in de Belgische franchiseketen Quick, licht Annick Van Overstraeten toe. De gelegenheid om te praten met diens nieuwe aandeelhouder heeft zich nog niet voorgedaan. De vorige bazin van Quick is er echter zeker van dat het niet zal ontbreken aan gegadigden; het Quick-franchisenetwerk heeft commerciële locaties van eerste klasse.
 
Bron: Le soir