Engel & Völkers: Marktanalyse van de Belgische residentiële vastgoedmarkt in 2018, en trends voor 2019

Geplaatst door: Franchising Belgium

Het franchisenetwerk Engel & Völkers publiceert haar jaarverslag over de vastgoedmarkt en geeft prognoses voor het jaar 2019 voor alle regio’s waar haar vastgoedagentschappen zijn gevestigd.

Terwijl het nieuwbouwvolume in België in 2018 met 3% toenam, stegen zowel de vastgoedprijzen als het aantal hypothecaire leningen aanzienlijk. Met name in Wallonië, de regio met de grootste stijging van het aantal transacties. Daarnaast staat Ukkel op de lijst van de duurste steden op de eerste plaats, op de voet gevolgd door Knokke-Heist, Sint-Martens-Latem en vervolgens Kraainem, Wezembeek-Oppem en Schilde.

In termen van woningtype hebben nieuwe woningen de voorkeur van de kopers, die in toenemende mate de noodzaak voelen om dure renovaties te vermijden. Die zijn moeilijk te voorzien vanwege de aanscherping van de overheidsnormen in het land. Anderzijds hebben de Belgen de neiging om de voorkeur te geven aan appartementen boven grotere woningen als gevolg van de vergrijzing van de bevolking en van de toegenomen zoektocht naar comfort.

Vastgoedprijzen: evolutie of stabiliteit?

Deze zijn in de loop van het jaar met 1,3% gestegen, vooral in Wallonië, waar het percentage vastgoedtransacties met 6,5% het meest steeg, en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat aan de top staat van de duurste woningen, ongeacht het type woning.

De algemene prognose voor 2019

Hoewel de algemene economische context er één is van de geleidelijke vertraging, is het belangrijk om te beseffen dat het de landelijke verkoopprijs is die de markt echt en concreet stimuleert. Zo zullen de vaste verkoopprijzen in elk Belgisch gewest waarschijnlijk aanzienlijk stijgen, ook al zal de groei vermoedelijk afnemen. Bovendien zal deze toekomstige prijsstijging ook een stimulans zijn voor een positieve besparingstrend, gezien de context van de prijsontwikkelingen, die iets minder dynamisch zal zijn dan in 2018.

Tenslotte, aangezien men in 2019 meer gericht gaat zijn op vrijetijdsbesteding, kan de Belgische bevolking meer investeren in nieuw vastgoed om meer te kunnen van  vrijetijdsactiviteiten, in plaats van in dure ontwikkelings- en renovatiewerkzaamheden.

Engel & Völkers België verwacht dat de vastgoedmarkt in 2019 een beperkte groei zal kennen, aangezien politieke hervormingen de prijzen en het aantal transacties zullen beïnvloeden.

Voor meer informatie om franchisenemer te worden van Engel & Völkers, klik hier.