Een nieuwe code voor fitnesscentra

Geplaatst door: Franchising Belgium

Vorige week werd er een nieuwe gedragscode voor fitnesscentra geformaliseerd in het bijzijn van minister van Economie Kris Peeters. Deze geldt voor alle centra en fitness franchiseformules. De nieuwe code is vooral bedoeld om de consument te beschermen.

Na een Economisch Onderzoek van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en een inspectie uitgevoerd bij bestaande fitnesscentra in België, bleek dat bijna 2/3 van de centra alleen langlopende contracten aangeboden.
De nieuwe gedragscode zal nu het annuleren toelaten van langlopende contracten op vertoon van een medisch attest.
Deze lange-termijn contracten worden over het algemeen geassocieerd met automatische maandelijkse betalingen.
Met deze nieuwe code zijn de fitnesscentra verplicht om de tarieven all-in voor te leggen en de klant zal de keuze hebben tussen verschillende abonnementen en verschillende manieren van betalen.
Eind 2017 zal er een nieuwe evaluatie van de gedragscode en de effecten ervan worden gerealiseerd door de inspectie van Economic Survey.
Franchiseformules in de Fitness sector zoals Anytime Fitness, Snap Fitness en Fit 20 die dit jaar hun eerste centra in België hebben geopend zullen dus reklening moeten houden met deze code en de nodige maatregelen moeten treffen om hieraan te voldoen.