Domino’s onthult plannen voor ‘s werelds eerste Commerciële Zelfrijdende Bezorg Voertuig!

Geplaatst door: Franchising Belgium

“Stel je een wereld voor waarin je pizza bezorgt wordt door een voertuig zonder bestuurder. Een wereld waarin je je gloeiend hete peperoni pizza en Lavacake uitpakt uit het compartiment van een robot op vier wielen genaamd DRU. Het is misschien niet zo ver weg als je dacht dat het was … “

Met de baanbrekende onthulling van het nieuwste toekomstige teamlid heeft Domino’s Pizza Enterprises Limited (Domino’s) een wereldprimeur in handen; want het teamlid is een autonoom bezorg voertuig genaamd DRU (Domino’s Robotic Unit).

Hoewel het voertuig niet meteen vanaf vandaag te zien zal zijn in de Belgische straten heeft Domino’s met de onthulling van dit compacte autonome bezorg prototype aangetoond hoe serieus ze samenwerken met toezichthouders en ontwikkelaars om dit voor elkaar te krijgen.

De DRU is een voertuig met 4 wielen en bevat compartimenten om de bestelling van de klant warm te houden en het drinken of ijs gekoeld, terwijl het met een veilige snelheid over het trottoir rijdt van de winkel naar de voordeur van de klant.

De DRU is op dit moment in staat om zelf te navigeren van het restaurant naar de bestemming door zelf de beste route te kiezen. De sensoren op de DRU stellen hem in staat obstakels te herkennen en vermijden.

Domino’s werkt samen met het RDW en andere partners wereldwijd om er voor te zorgen dat de DRU voldoet aan relevante regel- en wetgeving gedurende de test periode.

Groeps-CEO Domino’s en Managing Director, Don Meij geeft aan dat autonome voertuigen nieuwe mogelijkheden bieden en een impuls creëren voor nog meer innovatie van Domino’s wereldwijd en in België.

“Dit geeft maar weer eens aan wat er kan gebeuren als “disruptive” denken wordt bevorderd – het initiële concept verandert in een commercieel levensvatbaar en revolutionair product.

“Het stelt Domino’s in staat om nieuwe concepten te verkennen en de grenzen op te zoeken van wat mogelijk is voor onze klanten, aldus CEO Nederland & België André ten Wolde. “Dit prototype is slechts de eerste stap in onze ontwikkeling en we zullen doorgaan met een reeks innovaties die allen ten doel hebben om het thuis laten bezorgen van pizza’s te revolutioneren.”

DRU wordt aangedreven door technologie van Australische startup bedrijf, Marathon Robotics.

“De lancering van DRU vanaf concept tot en met de ontwikkeling van een prototype geeft de buitengewone drive binnen Domino’s aan om talent en middelen beschikbaar te stellen voor vooruitgang – ook gevoed door het externe talent van bedrijven zoals Marathon Robotics.

“We werken ook samen met de overheid om ervoor te zorgen dat aan alle wettelijke vereisten wordt voldaan. De agentschappen zijn zeer positief in het proces tot nu toe en we zijn allemaal enthousiast over wat deze technologie kan leiden. Samen zijn we het testplan nu vorm aan het geven.”

Terwijl zelfsturende drones en auto’s nog een flink aantal regelgevende obstakels en operationele uitdagingen moeten overwinnen voordat ze geschikt zijn om ingezet te worden voor Pizza bezorging, toont DRU aan dat Domino’s actief betrokken in het veld en het werken met toezichthouders over de toekomst commercialisering van deze technologie.

Domino’s bevestigd dat DRU al ingezet is bij een aantal leveringen van pizza’s in een beperkt aantal gebieden, nu nog alleen in Australië. Deze proeven zijn een grote stap voorwaarts en de verwachting is dat voor de zomer nog de eerste proeven zullen plaatsvinden in Nederland.

“Autonome voertuigen maken het mogelijk veiliger, sneller, schoner en efficiënter goederen bij de klant te krijgen en daarom zetten we hier vol op in” aldus André ten Wolde.

DRU zal in de toekomst een belangrijk onderdeel gaan vormen van de bestaande teams van bezorg specialisten die reeds nu, veelal op elektrische fietsen, de pizza’s thuis bezorgen.