De BFF vraagt steun aan de overheid om franchisenemers te helpen in de energiecrisis

Geplaatst door: Franchising Belgium

Supermarkten kreunen onder hoge energieprijzen: “Extra maatregelen nodig of er dreigen veel franchisewinkels over kop te gaan.”

Frederic Van Landeghem, franchisenemer bij Carrefour Market trekt aan de alarmbel over de hoge energieprijzen: “Maandelijks meer dan 150.000 euro blijven betalen is niet houdbaar”

De verwarming niet hoger dan 18 graden deze winter, timers op de koelkasten, …

Frederic Van Landeghem, zaakvoerder van tien Carrefour Markets, slaat alarm over de exuberante energieprijzen. “Op een jaar tijd zag ik de totale energiefactuur van mijn winkels meer dan verviervoudigen tot ruim 150.000 euro. Hierdoor dreigen we het jaar af te sluiten met verlies!” Niks doen is geen optie, en daarom grijpt Frederic in met duurzame investeringen zoals zonnepanelen, maar de wachttijd voor de plaatsing is lang. Andere maatregelen drongen zich op, zo zal het deze winter maximum 18 graden warm worden in zijn Carrefour Markets.  

De carrière van Frederic Van Landeghem (34) leest als een succesverhaal. Na zijn opleiding aan de hotelschool werd hij achtereenvolgens chocolatier en supermarktuitbater. Zeven jaar geleden werd hij franchisenemer bij Carrefour waar hij winkel na winkel overnam en onder handen nam. Vorig jaar werden de Carrefour Markets van Scheldewindeke en Zwijnaarde nog toegevoegd aan zijn netwerk. Vandaag telt Frederic al tien Carrefour Markets in onder meer Gent, Aalst, Wingene en Waregem. Elke winkel was rendabel, althans tot voor de energiecrisis…

Frederic Van Landeghem Carrefour Market

Vorig jaar betaalde ik maandelijks zo’n 35.000 euro voor gas en elektriciteit voor mijn tien winkels. Vandaag is dat maar liefst 117.000 euro meer. Cijfers om van te duizelen, maar Frederic bleef echter niet bij de pakken zitten en ging op zoek naar oplossingen om zijn energiefactuur te verlagen: “Veel energie gaat verloren via de open koelkasten; daarom heb ik gesloten koelkasten besteld. In afwachting van de levering liet ik panelen in piepschuim maken die ‘s nachts de koelkasten afdekken. Slechts één van mijn supermarkten had zonnepanelen liggen. Voor de overige winkels zonnepanelen besteld, maar door de rush op deze producten zijn er heel lange wachttijden.”

Er is echter geen tijd te verliezen en daarom ging Frederic met zijn team op zoek naar meer creatieve oplossingen. Zo gaat de verlichting op alle parking ’s avonds al een half uur na sluitingstijd uit. Ook zal het deze winter niet warmer dan 18 graden zijn in de Carrefour Markets en komen er timers op de drankkoelkasten waardoor die ’s nachts uitstaan.

Alles samen zal Frederic zo’n 600.000 euro investeren aan energiezuinige maatregelen in de hoop zijn energiefactuur voor een stukje te doen dalen. “Het zijn barre tijden, maar niks doen is geen optie. Zeker omdat daar ook nog eens de loonindexatie van mijn 100 werknemers bijkwam,” besluit Frederic.

Belgische Franchise Federatie

De Carrefour Markets van Frederic zijn niet de enige supermarkten die het moeilijk hebben, en dat geldt ook voor de meeste franchisewinkels in de voedings- en horecasector.

Michaël Rosin, voorzitter van de Belgische Franchise Federatie (BFF)“Zowel de federale als de Vlaamse regering voerden de laatste maanden steunmaatregelen in, maar deze volstaan bijlange niet om de torenhoge energiefacturen op te vangen. We vragen nog meer compensatie en  gerichte beschermingsmaatregelen zoals een beperking van de indexering van de winkelhuurprijzen en dit zeker voor de slechtst geïsoleerde panden. Daarnaast vragen we een hogere investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen. Zo niet dreigen er veel franchisewinkels in de voedings- en horecasector over kop te gaan.”