Compenserende energietoelage: uiterste aanvraagdatum 15 november 2023!

Geplaatst door: Franchising Belgium

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een aantal specifieke en tijdelijke subsidies ontwikkeld om het hoofd te bieden aan de stijgende energieprijzen. In dit artikel stellen we de subsidies voor die voordelig kunnen zijn voor franchisenetwerken en verkooppunten in het gewest.

Allereerst is er de Energie Compensatie Toelage, die je nog steeds kunt aanvragen voor 15 november 2023.   Als je energiekosten in 2022 zeker aanzienlijk zijn gestegen ten opzichte van 2021, is het mogelijk om geld terug te krijgen door de Prime Energie Compensatoire aan te vragen, die tot 30% van de extra kosten die je bedrijf in 2022 heeft gemaakt, kan dekken.  

Renolutiesubsidies bieden aanzienlijke steun voor energieverbeteringen aan eigendommen.   We hebben het hier over isolatie van het dak, de binnen- en buitenmuren en de vloer, maar ook over vervanging van ramen, het warmteopwekkingssysteem, de warmteregeling en de ventilatie van het pand. Deze subsidies dekken tussen 30% en 50%, of zelfs tot 90%, van de renovatiekosten. De technische toegangsvoorwaarden worden bestudeerd voordat het werk begint, maar de subsidies worden aangevraagd zodra het werk is voltooid.

In de familie van tijdelijke steunregelingen betekende 11 september 2023 het einde van de aanvragen voor de energietoeslag voor investeringen en consultancy. Dit was een belangrijke steunactie voor Brusselse bedrijven, die snel werd ingevoerd. De eerste voorzag in 50% steun voor investeringen in uitrusting, terwijl de tweede 70% dekte van de kosten van een externe consultant gespecialiseerd in energie, beide met als doel detailhandelaars te ondersteunen in hun keuzes om hun energieverbruik te verminderen.

In Vlaanderen en Wallonië zijn er ook specifieke subsidies om het energieverbruik te verminderen. Zoals alle beschikbare subsidies moeten deze geval per geval worden bekeken, aangezien de twee gewesten niet hetzelfde beleid hebben op dit gebied.

Primes-Services, een geassocieerd lid van de Belgische Franchise Federatie, kan u ondersteunen tijdens het hele proces van het zoeken en verkrijgen van deze subsidies.  Een gratis analyse van de subsidiemogelijkheden voor uw vestiging(en) wordt momenteel aangeboden aan alle franchisegever-leden van de FBF en hun franchisenemers.

Het Primes-Services team, dat verantwoordelijk is voor de bedrijfsondersteuning in de 3 regio’s, zal aanwezig zijn op de Franchising Belgium Day op 12 oktober.  Het zal om 11.00 uur een conferentie geven over steun en financiering voor heel België en zal de hele dag op zijn stand aanwezig zijn om informatie te verstrekken aan potentiële franchisenemers en franchisegevers.

Voor meer info : sandra@primes-services.be