Comeos Vlaanderen juicht start opleidingen in winkel- en retailmanagement toe

Geplaatst door: Franchising Belgium

Op één september gaat in elke Vlaamse provincie een hogere beroepsopleiding in winkel- en retailmanagement van start. De Vlaamse overheid maakte vandaag de zeven scholen bekend die deze mogen inrichten. Comeos Vlaanderen, de federatie voor handel en diensten, juicht de opleidingen toe vanwege het grote tekort aan winkelmanagers.

 “De sector zocht in 2014 maar liefst 1.770 departementsverantwoordelijken en 2.979 winkelmanagers. Hier komen de vacatures die via interimkantoren verspreid werden bovenop, of nog eens 897 en 2.160 jobs”, zegt Jan Delfosse, Directeur-generaal van Comeos Vlaanderen. “Het is duidelijk: doorstromen vanuit de verkoopafdeling lukt steeds minder goed en de nood aan een geschikte opleiding is zeer groot.”

Minstens één retailopleiding in elke provincie

Vandaag wees de Vlaamse overheid de opleiding winkel- en retailmanagement toe aan acht scholen, verspreid over de verschillende provincies: Thomas More Kempen te Turnhout en Geel, Katholieke Hogeschool Vives Zuid te Kortrijk, Hogeschool Gent, Thomas More Mechelen-Antwerpen te Antwerpen, UC Leuven, Odisee te Aalst, Hogeschool PXL te Hasselt en Erasmushogeschool Brussel. De scholen geven de opleiding in dag- en/of avondonderwijs en richten zich tot werknemers en/of pas afgestudeerden. Het gaat om een hogere beroepsopleiding (HBO5), waarbij scholen voor volwassenen (cvo’s) steeds samenwerken met hogescholen en de nadruk ligt op stages.

“De opleidingen beperken zich niet tot theorie, maar zijn erg praktisch. Een groot deel bestaat uit ‘werkplekleren’: stage lopen op de werkvloer. Afgestudeerden kunnen aan de slag als manager van een afdeling in een grote winkel of als eindverantwoordelijke van een kleinere winkel. Onderzoek wijst uit dat deze profielen nog moeilijker te vinden zijn dan goede verkopers, aanvullers en kassiersters. Het verloop is zeer klein”, stelt Delfosse. “Er is gewoon een tekort aan goed opgeleide managers.”

“We hopen natuurlijk dat de afgestudeerden onmiddellijk in de handel aan het werk gaan. Maar ze kunnen ook doorstromen naar de Bachelor retailmanagement in Gent, Kortrijk of Turnhout. Deze zijn succesvol: in Gent zijn bijvoorbeeld al 13 van de 17 afgestudeerden aan het werk, in Turnhout werken 6 van de 8 afgestudeerden in de retail. We zetten ons al sinds 2007 in voor het opstarten van deze opleidingen en zijn ervan overtuigd dat ze zullen leiden tot een verdere professionalisering van de sector”, besluit Delfosse.

Bron : Comeos