Carrefour test één-rij-systeem

Geplaatst door: Franchising Belgium

Supermarktconcern Carrefour is in België gestart met een proef waarbij alle klanten in één rij aansluiten. Ze worden vervolgens met hun winkelwagen naar een beschikbare kassa verwezen.

De proef loopt momenteel in twee filialen (Bierges en Schoten) en is een vervolg op een eerdere uitrol in Spanje en Frankrijk. Tachtig procent van de klanten vindt het in die landen een verbetering, laat een woordvoerder van Carrefour weten. Het overige deel is volgens hem neutraal.

Colruyt, concurrent van Carrefour in België, heeft het systeem ruim drie jaar terug al getest. Daarbij bleek dat er slechts in één van de drie winkels tijdwinst werd geboekt: te weinig om het systeem uit te rollen naar alle vestigingen. Daarnaast waren klanten maar matig enthousiast.

Het systeem wordt in Nederland gebruikt door buitenlandse retailers als Primark en Marks & Spencer. Supermarkten werken in ons land echter niet met het één-rij-systeem. Albert Heijn heeft ook geen plannen om daarmee te werken, laat een woordvoerder van de marktleider weten aan het Algemeen Dagblad. “We zijn wel altijd bezig om de rijen korter te krijgen.”