Carrefour steunt de horecasector

Geplaatst door: Franchising Belgium

Sinds het begin van de coronacrisis hebben Carrefour België en een aantal franchisewinkels het aantal lokale en individuele initiatieven vermenigvuldigd om restauranthouders, die zich moesten heruitvinden om de crisis te overleven, te helpen. Om hun steun op nationaal niveau uit te breiden, werkt Carrefour België samen met “Sharing Food”. Door hun krachten te bundelen hebben de twee bedrijven een manier bedacht die alle restauranthouders in het land toelaat hun maaltijden makkelijk te verkopen in Carrefour-winkels.

Carrefour Horeca

Een platform niet langer alleen voor lokale producenten, maar ook voor de horeca

Carrefour België beheert al enkele jaren een platform dat lokale producenten rechtstreeks in contact brengt met franchisewinkels uit de buurt. Om de horeca te helpen zich in tijden van crisis heruit te vinden, stelt de retailer dit platform nu ter beschikking van restauranthouders die hun maaltijden in Carrefour-winkels willen verkopen.

Om zich bij dit initiatief aan te sluiten moeten restauranthouders hun werkmethoden een beetje herzien om te voldoen aan enkele regels die specifiek zijn voor de detailhandel.

Carrefour wil hen de taak echter zo gemakkelijk mogelijk maken. Daarom werd een lastenboek opgesteld dat minder uitgebreid is dan in de meeste partnerschappen in de retail.

“We hebben een hele reeks regels opgesteld om deze samenwerking voor de restauranthouders zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zij bepalen bijvoorbeeld de prijs van de gerechten die in de winkel worden verkocht en ze kunnen de onverkochte artikelen ophalen”, legt Christophe De Clercq, Directeur Verse Producten bij Carrefour België, uit.

Sharing Food als voorbeeld

Sommige restauranthouders zijn misschien terughoudend om de sprong te wagen omdat ze denken dat dit proces nog te veel moeilijke stappen vereist. Yannic Francart van de “Sharing Food” bewijst echter het tegendeel. Het is niet zo ingewikkeld als men zou denken om een aanbod aan te passen aan de detailhandel. Sharing Food heeft zo zijn restaurant omgevormd tot een productie-atelier en past zijn logistiek elke dag aan om zo efficiënt mogelijk te zijn. De producten van de onderneming en van het restaurant worden sinds het begin van het jaar aangeboden in 10 Carrefour-winkels.

“Ook al blijven we hopen op een spoedig herstel van de horeca, we realiseerden ons snel dat we andere perspectieven moesten ontwikkelen. Dit platform voor restauranthouders is het resultaat van lange en constructieve gesprekken met Carrefour België om een samenwerkingskader op te zetten dat rekening houdt met de beperkingen van elke partij. Yannic Francart hoopt dat deze uitwisselingen andere restauranthouders in staat stellen hun activiteiten nieuwe leven te geven door hun gerechten in supermarkten aan te bieden.

Al actief in 9 winkels, binnenkort in heel België

Momenteel worden in 9 Carrefour-winkels, waaronder 7 hypermarkten zoals  de Hypermarkt van Bierges, Oudergem en Evere, al gerechten van plaatselijke restauranthouders verkocht.

Hoewel deze actie vooral bedoeld is om de restauranthouders te ondersteunen in afwachting van de heropening van de horeca, is het eventueel mogelijk deze samenwerking op lange termijn uit te breiden, onder nieuwe voorwaarden en indien het aanbod een sterke aanvulling vormt op het bestaande aanbod van de winkel.

Neem contact op Carrefour Express of Carrefour Market voor meer informatie betreffende hun franchiseconcept.