Burger King doet intrede op Belgische markt na overname Quick

Geplaatst door: Franchising Belgium

De bekende hamburgerketen Burger King maakt zijn intrede op de Belgische markt. Het investeringsfonds Kharis Capital, de hoofdfranchisehouder voor Burger King in verschillende Europese landen, kondigde aan dat het via de vennootschap QSR Belgium de Belgische Quick-restaurants overneemt van Groupe Bertrand, de Franse eigenaar. Tegen de zomer zou de overname afgerond zijn. Financiële details werden niet meegedeeld.

Quick België en Luxemburg werden begin dit jaar door Groupe Bertrand in de etalage gezet. Die laatste, die in eigen land hoofdfranchisehouder is van Burger King, wilde zich concentreren op de Franse markt. Alle Franse Quick-restaurants worden omgebouwd tot Burger Kings.

Hetzelfde gebeurt nu met de 92 Belgische en 9 Luxemburgse restaurants, weliswaar via een overname. De ombouw zal “geleidelijk en in nauwe samenwerking met de franchisenemers gebeuren”, luidt het in een persbericht. “De restaurants, franchisenemers en het personeel van Quick zullen voordeel halen uit de kracht van een groot, internationaal merk, aanwezig in meer dan 100 landen”, luidt het. Er werken ongeveer 3.500 mensen bij Quick België en Luxemburg.

Wanneer en waar het eerste Burger King in ons land zal komen, zal pas na de zomer, als de operatie is afgerond, kunnen worden meegedeeld. Hetzelfde voor de vraag of alle overgenomen fastfoodrestaurants zullen blijven bestaan, op dezelfde locatie, en of hun aantal zal worden uitgebreid.

De vereniging van franchisehouders van Quick België was een tijdje in de running om de Belgische restaurants over te nemen van Groupe Bertrand, maar ziet zijn plannen nu gedwarsboomd door het investeringsfonds Kharis Capital. Dat fonds werd volgens zakenkrant De Tijd pas recentelijk opgericht door zakenbankier Manuel Roumain (ex-Goldman Sachs) en Daniel Grossmann, een ex-vennoot van Verlinvest – het investeringsvehikel van de AB InBev-families de Mévius en de Spoelberch. Kharis focust op deals met een waarde van 100 tot 250 miljoen euro en investeert voor de lange termijn in ondernemingen.

Quick heeft in 45 jaar al veel eigenaars gekend. De keten werd in 1971 opgericht door François Vaxelaire, de stichter van de Belgische distributiegroep GIB (GB-Inno-BM). Die bracht in 1993, 43 procent van de aandelen van de hamburgketen naar de Brusselse beurs. Na de ontmantelijk van GIB in 2002 kwam Quick terecht bij de investeringsmaatschappijen Ackermans & van Haaren (AvH) en de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM). In 2006 werd het bedrijf van de beurs gehaald door het Franse Qualium, dat Quick eind vorig jaar verkocht aan de eveneens Franse Groupe Bertrand.