Brico verkoopt twee derde meer in coronacrisis

Geplaatst door: Franchising Belgium

Tijdens de coronacrisis sloegen mensen aan het klussen, en daar geniet de doe-het-zelfgroep Maxeda van mee: de Brico-eigenaar boekte in mei 44% meer vergelijkbare omzet.

Kas weer gespekt

Sinds de lockdown is klussen weer helemaal in: in Nederland – waar de winkels openbleven – steeg de omzet in de doe-het-zelfbranche met een kwart, wat meteen de grootste groei sinds 2005 was. Over het hele kwartaal was er een groei van 13,6%, berekende het Centraal Bureau voor Statistiek.

Voor Maxeda, de groep achter de franchiseketen Brico en Praxis, kwam de trend als geroepen. De holding kampt al een tijd met terugvallende resultaten en obligatiehouders vreesden bij de uitbraak van de coronapandemie zelfs voor het ergste: het aandeel handelde toen nog maar aan 45% van de nominale waarde. Vooral de cashpositie van het bedrijf baarde analisten zorgen.

Nu raakt die kas echter weer gespekt: in het kwartaal tot eind mei had Maxeda 156 miljoen euro aan cash, volgens de groep zelf te danken aan positieve operationele resultaten. De groep heeft de voorraad weten af te bouwen en profiteerde van steunmaatregelen in de coronacrisis, zoals belastinguitstel en minder uren voor de werknemers. Ondertussen is ook de ombouw van de voormalige Formido-formule naar Praxis achter de rug, wat een flinke kostenbesparing betekent.

Spectaculaire groei

Hoewel de omzet in het volledige eerste kwartaal licht daalde, zorgde de coronacrisis voor een spectaculaire stijging. In Nederland steeg de verkoop sinds het begin van de lockdown op 16 maart met liefst 41% op vergelijkbare basis. Na de heropening in België steeg de omzet bij het franchisenetwerk Brico met liefst 66%. Voor de hele groep kwam de vergelijkbare omzet in de maand mei 44% hoger uit.

“Het lijkt erop dat de pandemie tot een nieuw normaal heeft geleid. Het belangrijkste element is een nieuwe waardering voor en focus op thuis. Er wordt erkend dat klussen aan het huis een essentiële zaak is”, besluit Maxeda volgens het Financieel Dagblad. Ondertussen is ook de koers weer gestegen tot ruim 90% van de nominale waarde. Het blijft weliswaar afwachten of de voorziene uitbetaling van 14,5 miljoen euro aan obligaties op 15 juli door zal kunnen gaan.

Voor meer informatie om franchisenemer te worden bij Brico, klik hier.

Bron: Retail Detail