AB InBev scheldt huur horeca-franchise uitbaters voor april kwijt, uitstel van betaling voor mei

Geplaatst door: Franchising Belgium

AB InBev scheldt haar horeca-franchise uitbaters de huur van de maand april kwijt. Met de eigenaars van de panden – de brouwerij is zelf niet eigenaar maar verhuurt deze door – worden momenteel gesprekken gevoerd over ‘verdere solidaire mogelijkheden’. “Ongeacht de uitkomst van deze gesprekken hebben we nu al beslist dat de horeca-franchisenememrs in april geen huur moeten betalen. Voor mei is uitstel van betaling voorzien”, aldus woordvoerster Karolien Cloots.

Eerder kondigde AB InBev aan dat voor de maand april uitstel van betaling verleend zou worden, maar dit wordt dus omgezet in een kwijtschelding. AB InBev heeft momenteel om en bij de 1.500 huurcontracten lopen met in totaal circa 700 eigenaars. De helft van de panden is eigendom van het vastgoedbedrijf Cofinnimo.

De gesprekken tussen AB InBev en deze vastgoedeigenaars over financiële tegemoetkomingen lopen volgens de Leuvense brouwer ‘constructief’. Over het aantal dat reeds toegezegd heeft de huur geheel of gedeeltelijk kwijt te schelden worden geen details gegeven.

De maatregel tot kwijtschelding komt bovenop eerdere tegemoetkomingen voor franchisenemers. Zo investeert AB InBev voor minstens 1 miljoen euro in de horecasector door acties zoals het gratis schoonmaken van tapleidingen en het vervangen van oude voorraden door vers bier.