“AB InBev overweegt hoofdzetel te verhuizen naar Engeland”

Geplaatst door: Franchising Belgium

Volgens de Britse krant The Telegraph is de kans reëel dat AB InBev, eigenaar van de franchise formules “ Café Leffe” en “Belgian Beer Cafés”, zijn Leuvense hoofdzetel verhuist naar het Verenigd Koninkrijk. Zo zouden de grootste aandeelhouders ontsnappen aan een dubbele belasting op toekomstige dividenden.

Verhuis om fiscale redenen
Vorige week bevestigde AB InBev dat het een bod wil uitbrengen op het Zuid-Afrikaanse SAB Miller, ’s werelds op één na grootste brouwer. De nieuwe biergigant zou meteen goed zijn voor een derde van de bierverkoop wereldwijd.
 
De hoofdaandeelhouders van SAB Miller – de Amerikaanse sigarettenfabrikant Altria (o.a. Marlboro) en de Colombiaanse brouwersfamilie Santo Domingo – zouden de deal best zien zitten, maar verkiezen ze aandelen in plaats van cash, kwestie van een zware vermogenswinstbelasting te vermijden. De officiële hoofdzetel van het bierconcern staat echter nog altijd in Leuven, en dat is fiscaal geen goede zaak: België onderwerpt namelijk ook buitenlandse aandeelhouders aan een belasting op de uitgekeerde dividenden.
 
Daardoor zouden ze twee keer belastingen betalen (één keer in België, één keer in hun thuisland), waardoor een verhuis van de hoofdzetel naar pakweg Londen heel wat interessanter lijkt: de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben immers een verdrag gesloten waardoor investeerders slechts één keer belast worden op uitgekeerde dividenden (en wel in hun thuisland). Onnodig te zeggen dat zoiets meer dan een slok op een borrel scheelt.
 
Beide partijen hebben nog tot 14 oktober de tijd om een formeel bod uit te brengen of de deal alsnog af te blazen. Pas dan zal duidelijk worden of België de hoofdzetel van zijn grootste bedrijf al dan niet ziet vertrekken.
Bron : Retail Detail