5 vragen die franchisegevers wakker houden

Geplaatst door: Franchising Belgium

Het franchisemodel kent zowel voor franchisegever als franchisenemer voordelen. In theorie is het een win-win situatie. Toch zorgt het in de praktijk regelmatig voor uitdagingen.  ‘Hete hangijzers’ binnen een franchisemodel zijn onder andere locatieperformance, gebiedsafbakening en kannibalisatie. De discussies die hiermee gepaard gaan kosten beide partijen onnodig veel tijd en energie. We bespreken stap voor stap de 5 vragen die elke franchisegever bezighouden.

Vraag 1: Wordt het potentieel van de bestaande locaties optimaal benut?

Als franchisegever probeer je je vestigingennetwerk voortdurend te monitoren en bij te sturen. Ook op het gebied van locaties. De kans is groot dat je frequent bezig bent met de vraag waar vestigingen te sluiten, verplaatsen of samenvoegen.  Van bestaande locaties wil je weten in hoeverre zij het potentieel dat er ligt optimaal benutten. Oftewel: wat is het theoretisch potentieel: welke omzet zou deze ondernemer op deze locatie moeten kunnen halen? Welke factoren zorgen ervoor dat bepaalde vestigingen underperformen? Wordt dit verklaard door in-store en/of omgevingskenmerken? En welke acties (aanpassingen of marketingacties) kan de franchisenemer op deze locatie het best ondernemen?

“Je wil een (kandidaat-)franchisenemer een zo realistisch mogelijk economisch perspectief van een nieuwe locatie bieden.”

Vraag 2: Wat is het economisch perspectief van nieuwe locaties die zich aandienen?

Van nieuwe locaties wil je een (kandidaat-)franchisenemer een zo realistisch mogelijk economisch perspectief bieden. Je wil niet alleen weten welke omzet er theoretisch te behalen is, maar ook in welke mate er sprake is van kannibalisatie op de bestaande vestigingen binnen je franchiseformule.

Daarnaast sta je voor de uitdaging om de marktgebieden van de verschillende franchisenemers op een eerlijke, verklaarbare manier te verdelen, óók wanneer er wijzigingen in het vestigingennetwerk plaatsvinden.

“Door marktdata te combineren met nauwkeurige koopstroommodellen kun je als franchisegever zuivere en onderbouwde keuzes maken.”

Vraag 3: Hoe kan ik mijn franchisenemers transparantie en objectiviteit bieden?

Het laatste waar je als franchisegever op zit te wachten zijn eindeloze discussies met je franchisenemers. Je bent op zoek naar manieren om de keuzes die je maakt zo transparant en objectief mogelijk uit te leggen aan je franchisenemers.

Dankzij een unieke combinatie van up-to-date marktdata en objectieve, nauwkeurige koopstroommodellen – zoals in het platform van RetailSonar – kun je als franchisegever op een data-driven manier keuzes maken rondom het vestigingennetwerk en de marketinginspanningen die daarbij komen kijken.

Als franchisegever kun je zelf openingen, relocaties en sluitingen simuleren en kijken welke impact dat zou hebben. Eenmaal gevoed met de belangrijkste markt- en klantinformatie kan het platform zelfs met een nauwkeurigheid tot 90% de omzet van een nieuwe locatie voorspellen.

“Het RetailSonar platform biedt inzicht in de verwachte effectiviteit van lokale marketing zodat discussies over marketingcontributie voorkomen kunnen worden.”

Vraag 4: Hoe kan ik mijn franchisenemers inzicht geven in het (lokale) effect van marketingacties?

Waar de ene franchisenemer geen enkele twijfel heeft over zijn contributie in relatie tot het effect van marketingacties, levert ook dit onderwerp nog wel eens felle discussies op. Kun je als franchisegever aantonen hoeveel effect de folder en digitale marketing acties hebben? Het antwoord is: dat kan zeker! En je hebt daar tegenwoordig niet eens meer een mediabureau of externe adviseur voor nodig. Het RetailSonar platform kan namelijk ook gebruikt worden om afgewogen keuzes te maken rondom marketingcampagnes. Het biedt franchisegever en – nemer een helder inzicht in de verwachte effectiviteit van lokale marketing. Zo weet je precies waar de folder het beste rendeert, en waar je beter een ander marketinginstrument kunt inzetten.

Vraag 5: Hoe kan ik de bank of stakeholders op een gestandaardiseerde manier van de juiste informatie voorzien?

Als franchisegever beschik je graag over concrete en gestandaardiseerde informatie die direct met een kredietverstrekker of stakeholder te delen is.

De resultaten van elke locatiescan die in het RetailSonar platform uitgevoerd wordt kunnen in de vorm van een PDF-rapport geëxporteerd worden. Kant- en klare informatie die je direct met de betrokkenen kunt delen. In zo’n rapport wordt alle relevante omgevingsinformatie van een nieuwe locatie overzichtelijk gepresenteerd (denk aan marktpotentieel, verzorgingsgebied en concurrentie-informatie).

Transparantie, inzicht en objectieve onderbouwing als dé basis van het succes van uw franchiseorganisatie. Wij brengen franchisenemer en franchisegever, maar ook franchisenemers onderling, dichter bij elkaar.